Halogeenvrije buis is de laatste jaren sterk in opkomst. Bij gebruik van PVC buizen komen bij brand giftige chloordampen vrij en bij halogeenvrije buizen juist niet. Daarom worden elektrische installaties in scholen en rijksgebouwenprojecten steeds vaker uitgevoerd met halogeenvrije buis.
Een nadeel van dit type buis is de slechte buigzaamheid. Dat ondervond ook Edwin Grabijn, chef monteur van Heijmans in Apeldoorn. Hij ging samen met Schnabl op zoek naar een oplossing.
Moeilijk te buigen
Edwin Grabijn had eerder twee projecten uitgevoerd met halogeenvrije buis en was niet zo tevreden over deze stugge en moeilijk te buigen buis.
De halogeenvrije buis ligt op de projectlocatie vaak buiten, naast de container met materialen. Halogeenvrije buis is sowieso al moeilijk te buigen, maar door de invloed van zon is deze buis nóg stugger en moeilijker te verwerken. Gevolg is dat de buigveren kapot gaan.
Eigen gevonden oplossing
Edwin Grabijn ging eerst zelf aan de slag om een oplossing te vinden. Doel was om de halogeenvrije buis zo min mogelijk te buigen bij gebruik van een HAF kabeldoos 3640 (ditzelfde geldt ook voor de Attema AK2 kabeldoos). De steek (afstand) van de Euro-Clips was destijds geënt op de lasdoos/botervloot HAF 3611 en de Attema 1619.
Zijn oplossing was een smalle Euro-Clip om zo de juiste maat te creëren, deze was de helft smaller dan de Euro-Clip zoals we die nu kennen.
Productontwikkeling
Zelf een Euro-Clip maken bleek toch een te dure oplossing voor zijn probleem. Daarom benaderde hij Ron van den Heuvel en Arno Damhuis, resp. bevestigingsspecialist en destijds product manager bij Hemmink, met de vraag of zij een passende oplossing hadden. Hemmink zag wel kansen met dit product en heeft vervolgens contact opgenomen met fabrikant Schnabl in Oostenrijk met de vraag of zij dit product konden produceren. De Schnabl ingenieurs bekeken de mogelijkheden, er volgde een werktekening en er werd een matrijs gemaakt. Het resultaat was de EAH (Euro-Clip afstandhouder). Al met al heeft dit proces een half jaar geduurd.
Testen
Toen het prototype klaar was, werd Edwin direct op de hoogte gesteld. Hij ging de EAH testen bij het project Orion Onderwijsgebouw op het terrein van Wageningen University & Research. Het resultaat was zoals Edwin dat voor ogen had: snel en slim kunnen installeren.
“Bajonetje buigen is niet meer nodig”
Tijdwinst en kostenbesparing
Door veranderingen in de markt werd er steeds meer gebruik gemaakt van de Attema AK2 en HAF 3640 kabeldozen. Hierbij komt de steek goed uit en hoeft de halogeenvrije buis niet meer gebogen te worden.
Door de komst van de EAH is het mogelijk om op een eenvoudige manier een mooie installatie te maken. Hier komt bij dat er gigantisch veel tijd bespaard wordt omdat de buis niet gebogen hoeft te worden. Een buigveer is niet meer nodig!
De handige afstandhouder EAH is een must voor elke Euro-Clip gebruiker die vaak met halogeenvrije buis werkt.